Trenutno pregledavate Srušili se Facebook i Instagram… Što sada?

Srušili se Facebook i Instagram… Što sada?

Dogodilo se jednom, dogodilo se ponovno… Jednom će se možda dogoditi “posljednji put”. Vaš marketing orijentiran je isključivo na društvene mreže – koje se u trenutku mogu ugasiti. Kako nakon toga? Koje je rješenje?

Imate li vlastitu platformu – vlastitu web stranicu? Vlastitu bazu mailova? Koja je vrijednost vaših “followera” kada se ovako nešto dogodi? Nula, vrijednost je nula. Kolika je vrijednost vaše vlastite baza mailova kad se ovako nešto dogodi? Ista kao i do tada – ovisno o tome koliko ju koristite.

Milijuni followera u trenutku mogu postati nula. Milijuni na email listi i dalje su milijuni na email listi. Milijuni posjeta na vaše profile na društvenim mrežama nestaju. Milijuni posjeta na vašoj web stranici ne nestaju – sve do onog trenutka dok vi ne odlučite ugasiti svoju web stranicu, sve do onog trenutka dok vi ne odlučite obrisati svoju bazu emailova.

Nažalost, većina se isključivo oslanja na nešto što nije u njihovom vlasništvu – jer realnost je takva – vaši posjeti na vašim društvenim mrežama, vaši followeri zapravo i nisu vaši, nisu pod vašim utjecajem. Oni ostaju “vaši” i oni postoje samo dok postoji Facebook, Instagram, Twitter itd.

Obavljate li svoj posao u prostoru koji nije vaš ili za koji nemate ugovor? Možete li to dopustiti za svoje poslovanje? Zašto onda dopuštate da vaš marketing ovisi isključivo o društvenim mrežama? Zašto nemate vlastitu web stranicu s vlastitim prometom na koji imate utjecaj?

Nitko ne garantira da će internet zauvijek postojati, ali sve dok imate svoje mjesto na tom internetu, koje je isključivo pod vašim utjecajem – lakše ćete i koristiti prednosti marketinga na internetu – koji se neće oslanjati isključivo na drutšvene mreže.

Ovo pišem iz razloga jer iz iskustva znam da je velik broj onih koji će na ova pitanja odgovoriti sa “Ne znam.” ili “Nemam vlastitu web stranicu ili bazu emailova…”. Može li se bez istih? Može se, naravno. Želite li vlastitu kontrolu nad vašim poslovanjem, kaš što imate nad poslovanjem poželjno je imati više opcija.

Ako nemate nešto “svoje” u cjelokupnom marketingu i ne znate što biste napravili da se sutra zaista dogodi taj “posljednji” put kada se nepovratno srušio Facebook, Instagram ili neka druga društvena mreža, kontaktirajte me i saznajte koja su rješenja da izgradite ono što je zaista vaše.

Foto: Index.hr screenshot

Odgovori